Bistrița: Plata ajutoarelor sociale, suspendată pentru 1.500 de persoane care le încasau necuvenit

Bistrița: Plata ajutoarelor sociale, suspendată pentru 1.500 de persoane care le încasau necuvenit
Publicat: 10/09/2013, 00:41
Actualizat: 28/03/2019, 00:15

Peste 1.500 de persoane din județul Bistrița-Năsăud au primit ajutoare sociale în mod necuvenit, întrucât aveau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei, au stabilit, în urma unei verificări, reprezentanții AJPIS, care au dispus suspendarea plăților în aceste cazuri, controalele continuând.

Mai mulți primari din județul Bistrița-Năsăud au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că mulți beneficiari de ajutoare sociale din comunele pe care le conduc sunt obligați să restituie banii primiți de la stat, după ce Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) a descoperit situații în care vârstnicii, mai ales, aveau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei.

Contactat în legătură cu acest subiect, șeful AJPIS Bistrița-Năsăud, Ani Bob, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că persoanele respective au încălcat legea, situație care a ieșit la iveală în urma unei campanii de monitorizare, care a început luna trecută și care va dura până în octombrie.

„În perioada august-octombrie 2013, AJPIS Bistrița-Năsăud desfășoară o campanie de monitorizare a cazurilor de beneficiari care au prezentat suspiciuni de nedeclarare a unor venituri ori bunuri mobile/imobile în obținerea principalelor beneficii sociale, respectiv: ajutor social, alocație pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței. Campania se desfășoară în urma suprapunerii de către Camera de Conturi Bistrița-Năsăud și AJPIS a unor baze de date furnizate de către ANAF, Casa Națională de Pensii Publice, ANOFM, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția Sanitar-Veterinară, APIA, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția Economică a municipiului Bistrița”, a declarat ea.

Potrivit sursei citate, până în prezent, au fost descoperite 3.047 de cazuri în care există suspiciuni că beneficiarii au obținut ajutoare sociale necuvenite. Cele mai multe – 1.578 – sunt persoane care au primit ajutoare pentru încălzire, urmate de 1.066 de persoane care au beneficiat de alocații pentru susținerea familiei și de 403 persoane care au primit ajutoare sociale.

„Un număr de 1.279 de persoane au primit ajutor de încălzire, deși dețineau depozite bancare ce depășesc 3.000 de lei, ca limită legală stabilită. În aceeași situație, (respectiv au depozite bancare mai mari de 3.000 de lei – n.r.) sunt 163 de persoane care au primit ajutor social și 87 care au beneficiat de ajutoare pentru susținerea familiei. Din cele peste 3.000 de suspiciuni pe care le-am identificat, am suspendat acordarea ajutoarelor sociale în cazul celor 1.529 de persoane care au depozite bancare mai mari de 3.000 de lei. Am cerut primăriilor să ceară acte din care să reiasă de când sunt depozitele ca să putem calcula debitele. În cazul celorlalați beneficiari, am cerut acte doveditoare de la primării. Nu vă pot da o cifră exactă cu câte cazuri sunt confirmate. Vin zilnic la noi, la instituție, cu dosare și confruntăm ce avem noi cu ce au ei, ca să putem stabili debitele și să le recuperăm. De aceea, avem stabilită perioada de monitorizare până în octombrie ca să putem face acest lucru”, a declarat Ani Bob.

Conform sursei citate, beneficiile de asistență socială se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere, însoțite de acte doveditoare.

Totodată, titularii beneficiilor sociale au obligația să comunice primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri și la numărul membrilor familiei, în termenele de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea pentru ajutor social, zece zile de la data la care a intervenit modificarea la alocație pentru susținerea familiei și cinci zile la ajutorul pentru încălzirea locuinței, în cazul în care nu fac acest lucru urmând să se supună consecințelor legii.

„Verificarea a fost efectuată pentru toate beneficiile sociale, inclusiv indemnizația pentru creșterea copilului, unde au fost identificate 43 de suspiciuni privind realizarea de venituri din activități salariale sau independente în perioada de acordare, fapt care contravine prevederilor legale. Titularii identificați cu suspiciuni confirmate ca urmare a nerespectării prevederilor legale au fost suspendați de la plata beneficiilor sociale, urmând ca în baza dispozițiilor primarilor să le fie întocmite decizii de debit pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit”, a spus sursa citată.

Totodată, instituția a solicitat verificarea de către primării, prin anchete sociale și acte doveditoare, a suspiciunilor care nu au putut fi confirmate de către AJPIS Bistrița-Năsăud, urmând să fie aplicată aceeași procedură a recuperării, pe parcursul confirmării acestora.

Limitele legale care exclud solicitanții beneficiilor sociale de la stabilirea drepturilor se regăsesc în Anexa nr. 4 la H.G. nr. 50/2011, care cuprinde „Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social și a alocației pentru susținerea familiei”, precum și în Anexa nr. 2 la H.G. nr. 920/2011, care cuprinde „Lista cuprinzând bunurile ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței”, printre acestea fiind și depozitul mai mare de 3.000 de lei.

În iarna 2012-2013, au existat peste 13.000 de beneficiari de ajutoare de încălzire. Totodată, în județ, peste 64.000 de persoane primesc alocații de stat, iar alte peste 27.000 de persoane beneficiază de diverse prestații sociale.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Câți dintre români sunt de acord cu renunțarea la combustibilii fosili?